De Romeinen hadden veel manieren om het dagelijks leven wat aangenamer te maken. Zo deden ze aan gladiatoren gevechten, theater stukken, wagenrennen en badhuizen.

Gladiatorengevecht

De naam gladiatoren is afgeleid van het latijnse woord "gladius" dat in het Nederlands zwaard betekend. Bij gladiatorengevechten leiden ze slaven, misdadigers of krijgsgevangenen op om te vechten tegen elkaar. Dit werd gedaan voor het publiek die er van genoot. Je hebt verschillende soorten gladiatorengevechten. Je hebt gladiatoren die tegen elkaar vechten en tegen beesten.

Dag programma

Een dagje in de arena duurde meestal de hele dag. Het was opgedeeld in twee delen: 's Ochtends en 's middags. 'sOchtends waren er gladiatorengevechten. Dit begon met een opkomst van alle deelnemers voor die dag. Daarna volgde de spreuk: Zij die gaan sterven groeten u. Dan beginnen de duellen. Als het publiek Habet ( Nederlandse vertaling: Hij heeft hem ) riep, moest de gewonde gladiator de keizer om genade vragen. Als deze zijn duim omhoog deed mocht de gewonde blijven leven. Als deze zijn duim omlaag deed moest de winnende gladiator de ander vermoorden. Na dit kwamen de beesten gevechten, hier bij moesten ( een ) gladiator(en) vechten tegen wilde dieren zoals bijvoorbeeld: Tijgers, leeuwen en wolven. Hier bij besloot de keizer niet of je dood ging of verder leefde, dat deed je zelf. Als de gladiatoren wonnen bleven ze leven, wonnen de dieren dan was iedereen dood. 's Middags waren er andere " leuke voorstellingen " zoals: Gehandicapte die met bloed werden besprenkeld en dan was het afwachten wat de leeuw ging doen, of een vrouw met overgewicht laten vluchten voor een agressieve man met een knuppel waar aan het eind punten zaten. Deze vrouwen en gehandicapte werden vaak van de eerste rij gehaald,  die rij was ook het goedkoopst. Je had daar dan ook het risico om aan de leeuwen of aan de man met de knuppel gevoerd te worden.

Badhuis

Het badhuis werden Thermen genoemd. Het woord is afgeleid van het Griekse bijvoegelijk naamwoord: Thermós. Dat betekent warm. De eerste badhuizen begonnen simpel, maar werden steeds luxer. Vrijwel elke dag gingen de romeinen naar het badhuis. Het was niet alleen om te wassen, maar ook om te sporten en sociale ontmoetingen ( dwz dat er ook zakendeals in het badhuis werden gesloten ). De mannen en vrouwen waren gescheiden. Bij publieke thermen begon je in de kleedkamer. Meestal begonnen de romeinen in het koudwaterbad, dan gingen ze naar het lauwwaterbad en tenslotte het heetwaterbad. Ze volgde de zelfde weg terug. Er kon natuurlijk wel iets veranderen in deze volgorde, soms gingen ze eerst  naar de zweetruimte ( denk aan onze sauna ).

Amfi theater

De romeinen hielden ook wel van theaterstukken. Dit werd gespeeld in een openlucht theater. Dit openlucht theater was een halve cirkel met banken die omhoog lopen. We vertellen er niet zoveel over, want we hebben geen amfi theater in ons stad.